Svenska psalmer och visor utgivna på nytt jubileumsalbum


Med ett produktivt samarbete som spänner över tjugo år, släpper nu sångerskan Johanna Grüssner och pianist-kompositören Mika Pohjola sina tjugofem bästa spår på ett jubileumsalbum, Swedish Songs: The Essential Collection.

Grüssner och Pohjola har haft ett nära samarbete sedan 1990-talet, då de var studenter vid det ansedda Berklee College of Music i Boston. De uppförde och spelade in visor och jazz medan de bodde i New York, innan de båda flyttade tillbaka till Stockholm, för att fortsätta sina karriärer där.

Dessa tjugofem spår erbjuder en samling av viktiga låtar från den nordiska standardrepertoaren, med kompositioner av låtskrivare så som Evert Taube, Olle Adolphson, Alice Tegnér och Erna Tauro, och flera traditionella psalmer som ofta finns på det skandinaviska folkets läppar. Framfört i duo-formatet sång-piano, samt självsjungna körer, har Grüssner och Pohjola skapat en egen klang med Grüssner tydligt artikulerande och uttrycksfulla röst samt Pohjolas subtila jazz och impressionistiskt harmoniska språk, som han utnyttjar både på piano och i hans vokalensemblearrangemang.

Även om dessa låtar ofta hörs i Norden i en mer traditionell tappning, tolkas dessa här med anmärkningsvärd nyans, varierande harmonier och klangfärger. Totalt sett är Swedish Songs: The Essential Collection inte endast en representation av denna fantastiska duo, men fungerar som en riklig introduktion på vad skandinavisk sångtradition är som bäst.

Pressmeddelande
Musik, visor, svenskt, psalmer, kyrka
Genre: Nordic
Publicerad: 2014-08-13


Mer om denna skiva